Start | IFK Föreningar | IFK-Material | Utmärkelser | Information | Blanketter | Kontakt

ÅRETS IFK-FÖRENING

 
1986 inrättade IFK Centralstyrelse en särskild utmärkelse, i syfte att uppmärksamma enskilda föreningar inom Idrottsföreningen Kamraterna.
1. Utmärkelsens namn är: Årets IFK-förening

2. Utmärkelsen tilldelas förening som uppfyller följande kriterier:    
 • Under det gångna året gjort en speciellt uppmärksammad insats på nationell nivå    
 • Under en rad av år bedrivit en verksamhet i enlighet med Idrottsföreningen Kamraternas ändamål    
 • Hos allmänhet och massmedia på lokal nivå, fått IFK:s namn, emblem och färger att förknippas med ett positivt idrottsligt och socialt arbete

  3. Förslag/nominering till ”Årets IFK-förening”, som bedöms uppfylla ovanstående kriterier, kan tas fram av IFK Centralstyrelse samt kan inlämnas till Centralstyrelsen av IFK- förening.

  4. Nominering av kandidater till utmärkelsen Årets IFK-förening skall vara CS tillhanda senast 1 februari.

  5. Mottagare av utmärkelsen utses av Centralstyrelsen utifrån att det är den förening som på bästa sätt uppfyller de ställda kriterierna.

  6. Utmärkelsen kan utdelas högst en (1) gång per år.

  7. Utmärkelsen utdelas vid Idrottsföreningen Kamraternas representantmöte eller, om Centralstyrelsen så beslutar, vid annat tillfälle.

  8. Utmärkelsen utgörs av IFK-fana, diplom och 10.000 kr.

  Dessa bestämmelser antogs vid styrelsesammanträde den 15 mars 1997 och reviderades efter Representantmötet den 17 mars 2012.
 • FÖLJANDE FÖRENINGAR HAR BLIVIT VALDA TILL "ÅRETS FÖRENING"  2021 IFK Värnamo
  Motivering:
  IFK Värnamo, instiftad 1912 har av IFK Centralstyrelse utsetts till årets IFK- förening 2021. IFK Värnamo avancerade för första gången i klubbens 110 åriga historia till Allsvenskan i fotboll genom att som nykomling vinna Superettan. Avancemanget har uppmärksammats i hela idrottssverige som en bragd. Det visar att det finns även möjlighet för de mindre föreningarna att lyckas. Föreningen är en liten förening som har en förhållandevis stor ungdomsverksamhet som innefattar både flick- och pojkfotboll. Damlaget spelar i div 1 med ambitioner om att avancera.

  2020 IFK Sala
  Motivering:
  IFK Sala, instiftad 1987 har av IFK Centralstyrelse utsetts till årets IFK- förening 2020. Föreningen har under det pandemi-påverkade året 2020 lyckats ställa om och hålla igång verksamheter och hittat nya sätt att engagera medlemmar och andra lokalt engagerade. T ex har man lyckats hantera omläggningen av Triathlontävlingen Sala Silverman från ett stort nationellt event till flera mindra och även virtuella varianter så att triathleter runt om i Sverige ändå kunna genomföra sitt lopp. Föreningen har också fått ett stort engagemang krin sin Seniorgympa/Friidrott trots att man fått gå från gruppaktivitet inomhus till individuella aktiviteter. Detta blev populärt och även uppmärksammat både via Radio Västmanland och på risknivå då Stefan Löfven intervjuat både IFK Sala och andra aktörer kring lösningar för idrotten i pandemitider. Kamratandan i föreningen visade sig också tydligt när man i juletid trots inställd "Tomtejogg" lyckades engagera ett stort antal deltagande individuellt. Deltagarna uppmanades att rapportera sina aktiviteter och även bidra insamling till "Min stora Dag". Totala summan som swishades in blev 20000 kr vilket innebar att föreningens kassör stolt kunde överföra 40000 kr till "Min stora Dag".

  2019 IFK Fjärås
  Motivering:
  IFK Fjärås, instiftad 1932, har av IFK Centralstyrelse utsetts till årets IFK- förening 2019. Föreningen driver en verksamhet som inom samtliga områden uppfyller kriterierna för denna utnämning. Då en stor andel av ortens invånare är medlemmar i föreningen finns det lokalt en stark förankring och många, både unga som gamla är aktiva eldsjälar - föreningen kännetecknas lokalt av gemenskap, glädje och engagemang. Man har under många år drivit en bred fotbollsverksamhet och säsongen 2019 har man visat framgångar både inom junior, och seniorverksamheten. Exempel har man kvalificerat sig för spel i pojkar U17 division 1 region 1, herrlaget placerade sig som nykomlingar i division 3 Sydvästra Götaland på en fin 5:e plats och Damlaget tog klivet upp till Division 2 efter en överlägsen vinst i Division 3. På det nationella och internationella planet har Fridolina Rolfö, som började sin fotbollskarriär i IFK Fjärås. blivit känd i de stora sammanhangen genom sin fina insats i VM i Frankrike under sommaren 2019. Hon är en förebild för fotbollstjejer både i Fjärås och nationellt.

  2018 IFK Mora Alpina Klubb
  Motivering:
  IFK Mora Alpina Klubb, instiftad 1965, har av IFK Centralstyrelse utsetts till årets IFK-förening 2018. Föreningen har tilldelats stipendiet för att man med sin Skicross-verksamhet på flera olika plan representerar IFK-andan. Glädje, gemenskap och en välkommande attityd genomsyrar verksamheten och det breda engagemanget i klubben har uppmärksammats nationellt. Föreningen har i flera år arrangerat majtrofén i Hamra och på detta sätt nått ut bredare med skicross – 250 startande på två dagar är världsrekord i denna idrottsgren. De eldsjälar i klubben som möjliggör detta med sitt engagemang och intresse för sporten är den positiva avtryck som Centralorganisationen på detta sätt vill uppmärksamma.

  2017 IFK Munkfors
  Motivering:
  IFK Munkfors, instiftad 1926, har av IFK Centralstyrelse utsetts till årets IFK- förening 2017. Föreningen är ett fantastiskt exempel på uppfyllda kriterier för utnämningen"...få IFK:s namn att förknippas med ett positivt och socialt arbete" Av kommunens 3800 invånare är 450 personer medlemmar och ytterligare ett antal säkerligen indirekt involverade! Med ett så stort antal medlemmar i klubben i förhållande till hela kommunen, kan man utläsa att det sunda idrottsidealet innehar en säker ställning bland invånarna. Med ett brett idrottsligt engagemang bland barn och ungdom, motverkas tidigt en del sämre alternativ som unga människor ofta ställs inför. Detta är en av IFK-rörelsens starkaste ledstjärnor. Förutom de idrottsliga aktiviteterna Fotboll och Hockey har man engagerat sig i fotboll och andra aktiviteter för ensamkommande flyktingbarn, miljöarbete genom PantaMera, pappersinsamling och älvstädning. Auktioner och secondhandbutiken NyGammalt samt att man hjälper till vid kulturarrangemanget Bälgspelet vid Ransäters hembygdsgård är ytterligare exempel på vilken viktig roll föreningen har i samhället. För oss i styrelsen är det IFK Munkfors bidrar med ett glädjande exempel på att driva verksamheten i enlighet med idrottsföreningen Kamraternas ändamål.

  2016 IFK TROLLHÄTTAN
  Motivering:
  IFK Trollhättan med föreningsnummer 7, instiftad 1920, har av IFK Centralstyrelse utsetts till Årets IFK Förening 2016. Föreningen har sedan en tid tillbaka arbetat med en modell där idrotten används som ett integrationsinstrument med fotbollen i centrum och med klara och tydliga regelverk kombinerat med ett löpande värdegrundsarbete. Arbetet har blivit ett stabiliserande faktor och samverkan med andra projekt och verksamheter har bidragit till att förbättra miljö och boende inom vissa områden. Även specialsatsning på fotboll för flickor har gjorts. Under 2016 blev detta arbete intensifierat, delvis i samband med den oro och rädsla som uppstod efter det tragiska "Kronandådet" där fyra personer miste livet. IFK Trollhättans arbete har därefter uppmärksammats på nationell nivå, både på TV och i Stadsminister Stefan Löfvens jultal. IFK Trollhättans arbete har definitivt lyft fram IFKs märke på nationell nivå och gett stark koppling till kamratskap och socialt arbete i idrottsliga sammanhang. Belöningen är en IFK-flagga och ett diplom som kommer att delas ut under 2017 vid ett lämpligt idrottsarrangemang.

  2015 IFK Göteborg Orientering
  Motivering:
  IFK Göteborgs Orienteringssektion med föreningsnummer 11, instiftad 1904, har av IFK Centralstyrelse utsetts till årets IFK Förening 2015. När den anrika lagtävlingen 10-mila gick av stapeln 2015 hade inte någon svensk förening vunnit på 10 år. Detta kom att ändras när IFK Göteborg lyckades knipa 1:a plats efter en spännande sista sträcka där fem lag gjorde upp om segern. Fram till upploppet var det fortfarande tre lag som gjorde upp om segern och det var då IFK Göteborg drog det längsta strået. Göteborg har tidigare haft fina prestationer i tävlingen med två stycken 2:a platser under 2000-talet och nu var det äntligen dags efter den efterlängtade segern. IFK Göteborg belönades med utmärkelsen "Årets lag" för prestationen vid Svenska Orienteringsförbundets gala i November 2015. Även den kvinnliga eliten har utvecklats inom IFK Göteborg, under SM slutade det kvinnliga stafettlaget på en fin 6:e plats. Bredd och ungdomsverksamheten spirar och blir allt större. Under oktober deltog även föreningen i 25-manna orientering en lagtävling som består av allt från elit till ungdom och till veteraner som tävlar sida vid sida. Där slutade IFK Göteborg på en fin 4:e plats som är föreningens bästa placering någonsin. Detta är ett fint kvitto på att föreningens verksamhet fungerar otroligt bra över hela bredden och är en riktig kamratklubb. Belöningen är en IFK-flagga och ett diplom som kommer att delas ut under 2016 vid ett lämpligt idrottsarrangemang.

  2014 IFK KRISTIANSTAD
  Motivering:
  IFK Kristianstad, med föreningsnummer 22, instiftad 1899, har av IFK Centralstyrelse utsetts till årets IFK förening 2014. IFK Kristianstad kom tillbaka till Elitserien 09/10 efter en mödosam resa. Nu är man etablerade som en storklubb inom handbollen. Idag är IFK Kristianstad hela nordöstra skåne, med omnejds angelägenhet. Kristanstad Arena är fylld till bredden, och supportrarna sätter färg på såväl hemma som bortamatcher i Elitserien när ”Sveriges häftigaste handbollsklubb” spelar. IFK Kristianstads arbete med att kombinera ett professionellt synsätt med ideellt engagemang och bredd är ett föredöme för Kamratföreningar runt om i Sverige. IFK Kristianstad har även ett stort samhällsengagemang och strävar efter att vara en öppen förening där alla kan bidra. IFK bidrar till utvecklingen av Kristianstad genom sina arrangemang, som växande arbetsgivare, genom en växande ungdomsverksamhet, genom projekt och stipendiefond. IFK Kristianstad kom på andra plats i Elitserien 2013/2014 och leder just nu Elitserien. Belöningen är en IFK-flagga och ett diplom som delas ut vid lämpligt idrottsarrangemang under 2015. IFK Centralstyrelse

  2013 IFK Tumba Fotbollklubb
  Motivering:
  IFK Tumba Fotboll, med föreningsnummer 81, instiftad 1932, har av IFK:s Centralstyrelse vid sitt styrelsemöte den 22 februari 2014 utsett IFK Tumba Fotboll till Årets IFK-förening 2013. Motiveringen till utnämningen är att föreningen har arrangerat ungdomsturneringen Tumba-kicken för flickor och pojkar födda 2001 till 2007. Föreningen har genomfört denna turnering under mottot "Ge rasismen rött kort", med stöd av bl.a. Botkyrka kommun, Unesco och ett flertal sponsorer. Med detta har föreningen inte bara satt IFK Tumba Fotboll utan hela IFK-rörelsen på kartan och på ett utmärkt sätt stärkt varumärket IFK Tumba Fotboll och IFK Kamraterna. Föreningens arbete mot rasism har gett ett stort genomslag och arbetet har 2012-2013 premierats genom erhållande av ett antal utmärkelser och priser såsom: "Mångkulturellt centrum KP Arnoldssons Pris" "Stockholms Idrottsförbundets Fair Play Pris" "Stipendium ur Gunnar Nordals Minnesfond" "Teskedsordens Stipendium" Tumba-kicken har hos allmänheten och massmedia på lokal nivå fått IFK:s namn, emblem och färger att förknippas med ett positivt idrottsligt och socialt arbete. Belöningen är en IFK-flagga och ett diplom att delas ut vid lämpligt idrottsarrangemang under 2014.

  2012 IFK NYKÖPING
  Motivering:
  IFK Nyköping, med föreningsnummer 23, instiftad 1904, har av IFK:s Centralstyrelse utsetts fredagen den 3 maj 2013 till Årets IFK-förening 2012. Föreningen har successivt under senaste åren ökat sitt medlemsantal till dagens 1150 Nyköpingskamrater, som ägnar sig åt handboll, fotboll och volleyboll. Damfotbollen är mycket framgångsrik och har avancerat med tre damlag i seriesystemet, division 1, 2 och 4. Flera landslagsläger har bjudit in Nyköpingstjejer. Herrarna försvarar sin handbollsplats i division 1 och varje hemmamatch lockar mer än 500 åskådare. IFK Nyköping är stadens största och bredaste ungdomsförening med devisen Alla spela i IFK. Mest uppmärksammat är projektet med 20 olika förskolor i regionen, som gett 350 barn chansen att prova på olika idrotter. Sommaren 2012 uppmärksammades en idrottsskola med över 250 barn och unga ledare jämte 15 andra föreningar, som bjöds in av IFK Nyköping. Belöningen är en IFK-flagga och ett diplom att delas ut vid lämpligt idrottsarragemang under 2013.

  2011 IFK HANINGE
  Motivering:
  IFK Haninge, med föreningsnummer 292, instiftad 2004, har av IFK:s Centralstyrelse utsetts till Årets IFK-förening 2011. Bakgrunden till utmärkelsen är föreningens snabba tillväxt genom god kamratskap, individuell personlig utveckling sportsligt och socialt i den sanna IFK-anda, som vuxit fram runt om i Norden. IFK Haninge är en av Sveriges yngsta IFK-föreningar med närmare 600 medlemmar. Fotboll i alla åldrar dominerar verksamheten i Haninge ute på Södertörn. Föreningen har också påbörjat samarbete med Brandbergen. Belöningen är en IFK-flagga och ett diplom att delas ut vid lämpligt tillfälle våren 2012.

  2010 IFK VÄRNAMO
  Motivering:
  IFK Värnamo, med föreningsnummer 83, instiftad 1912, har av IFK Centralstyrelsen utsetts till Årets IFK-förening 2010. När IFK Värnamo hösten 2010 vann fotbollens div. 1 Södra och gick upp i Superettan jublade den snart 100-åriga föreningen med säte på klassiska Finnsvedsvallen. Värnamo kommun kommer att stödja det unga IFK-laget, som har många unga supporters. 2012 fyller IFK Värnamo 100 år. Tränare är förre landslagsmannen Jonas Thern, som har flyttat hem till sin hembygd och tror mycket på sitt lag.Ordförande i IFK Värnamo är Kaj Larsson, som hoppas mycket på IFK-lagets framtid. Beslutet att utnämna föreningen till Årets IFK-förening var enhälligt beslut i IFK Centralstyrelse. Belöningen IFK-flagga och diplom delas ut vid lämplig tilfälle under 2011.

  2009 IFK UPPSALA
  Motivering:
  IFK Uppsala, med föreningsnummer 5, instiftad 1895, har av IFK Centralstyrelsen utsetts till Årets IFK-förening 2009 i konkurrens med landets 165 IFK-föreningar. IFK Uppsala, med 200 medlemmar, är en av de fyra IFK-föreningar från starten 1895, som fortfarande finns kvar i IFK-familjen. Under 2009 avancerade IFK Uppsala till högre divisioner i både fotboll och bandy. Läs mer på IFK Uppsalas utmärkta hemsida. IFK-historiker vet att berätta, att IFK Uppsala under sina 115 år har erövrat SM-titlar i bandy 12 gånger från 1907-1933. De 11 första SM-titlarna i bandy togs redan 1907-1920. Endast Västerås har fler SM-titlar. Bandylaget nybildades 2006 och klättrar uppåt, i division 2 sedan 2009. Fotbollen är nu i division 3, vann division 4 under 2009. Så sent som 2007 var fotbollslaget fortfarande i division 5. Det är i år 93 år sedan som IFK Uppsala spelade i det nationella seriesystemet. Tre SM-finaler i fotboll i början av 1900-talet förgyller statistiken. Föreningen har idag 200 medlemmar och många duktiga ungdomar. IFK CS kan därför med glädje utnämna IFK Uppsala till Årets IFK-förening 2009. IFK CS delar ut utmärkelsen den 7 mars 2010 på Studenternas i Uppsala. Särskilt av IFK CS inbjudna är Uppsala Nya Tidning, UNT, Lokalradion ABC-Nytt i TV.

  2008 IFK SÄVSJÖ
  Motivering:
  IFK Sävsjö, med föreningsnummer 79, instiftad år 1924, utsågs på IFK Centralstyrelsens ordinarie styrelsemöte den 24 januari 2009 till Årets IFK-förening 2008 i konkurrens med landets 166 IFK-föreningar. Föreningen med 450 medlemmar har stor bredd med åtta sektioner. Klubbtidningen IFK Nytt ges ut fyra gånger per år. IFK Sävsjö har efter några svåra ekonomiska år fått ökad stöd från företag på småländska höglandet och från den egna kommunen och har nu en stabil ekonomi. I den egna slalombacken har stjärnor skapats som Isabell Björk (ungdomsstipendiat 2007) och Emelie Wikström (ungdomsstipendiat 2008). Båda flickorna har sina rötter i Sävsjö. All ungdomsidrott prioriteras. IFK CS kommer att överlämna utmärkelsen Årets IFK-förening i samband med föreningens 85-årsjubileum i maj 2009.

  2007 IFK BORÅS
  Motivering:
  IFK Borås, med föreningsnummer 43, instiftad år 1907, utsågs enhälligt på IFK Centralstyrelsens ordinarie styrelsemöte den 17 maj 2008 till årets IFK-förening 2007, samma år som anrika IFK Borås fyllde 100 år med stiligt jubileum. IFK Borås har återkommit efter några svåra år och utökat sitt medlemsantal till drygt 300. De ideella ledarkrafterna har skapat möjligheter för nya aktiviteter som linedance och mountainbike som planeras i den gamla slalombacken. Björbostugan rustas och blir samlingspunkt för alla Boråskamrater. Ordföranden och eldsjälen Kristina Larsson ser ljust på framtiden och prioriterar kamratskap, rekreation och motion i naturreservatet Rya åsar, där Björbostugan ligger. Kanske också Sveriges sydligaste backhoppare får nya vingar i IFK-backen.

  2006 IFK NÄSSJÖ
  Motivering:
  IFK Nässjö, med föreningsnummer 89, utsågs enhälligt vid Centralstyrelsens ordinarie styrelsemöte den 18 augusti 2007 till årets IFK-förening 2006. IFK Nässjö instiftades 1924, men upphörde med sin verksamhet 1968. År 2004 nystartades föreningen igen, därav det låga föreningsnumret. Föreningen övertog dambandyn från Nässjö IF och det är huvudintresset bland de för närvarande 300 medlemmarna. Redan har två F-17 tecken bärgats vid SM-finaler på Studenternas i Uppsala. Seniorlaget gick till slutspel i vintras och föreningen hade en spelare i det landslag som vann VM. Styrelsen domineras av duktiga kvinnor och de småländska sponsorerna uppskattar IFK Nässjös satsning på dambandy liksom Nässjö kommun. Vid en ceremoni i november i år överlämnas IFK:s flagga och diplom.

  2005 IFK TÄRENDÖ
  Motivering:
  Årets IFK-förening har föreningsnummer 106 och instiftades 1933. Föreningen bedriver ett föredömligt arbete med ungdomar i olika idrotter i den lilla byn Tärendö i Norrbotten. Varje invånare är på något sätt i kontakt med IFK Tärendö idrottsligt eller vid uppskattade nöjesarrangemang sedan mer än 50 år tillbaka. Skidor och basket är två stora idrotter i Tärendö. Strålkastarljuset har under 2004 och 2005 riktats mot IFK Tärendös mycket framgångsrika skidjuniorer på den kvinnliga sidan. Fixstjärna är Charlotte Kalla, 18 år och elev vid skidgymnasiet i Gällivare. C Kalla och klubbkamraten Mia Eriksson är uttagna till JVM i Slovenien med tävlingsstart den 31 januari 2006. Två VM-deltagare i en by med knappt 600 innvånare är unikt. Föreningen kommer att få mottaga IFK-fana och diplom vid IFK CS årsmöte den 11 mars 2006 i Stockholm.

  2004 IFK GNESTA
  Motivering:
  Årets IFK-förening har föreningsnummer 178 och instiftades 1920. Föreningen bedriver omfattande och välorganiserad ungdomsidrott inom friidrott, handikappidrott, motionsidrott och innebandy. Fotbollsskolorna sommartid lockar alltid många av kommunens ungdomar, både flickor och pojkar. Skillingavallen byggs nu om med allvädersbanor för friidrotten. Föreningen kommer att mottaga årets pris, en IFK-fana, vid IFK CS årsmöte lördagen den 12 mars 2005 i Stockholm.

  2003 IFK STRÖMSUND
  Motivering:
  IFK Strömsund, nr 46 av landets 164 IFK-föreningar och bildad 1908, bedriver ett imponerande stort engagerat ungdomsarbete i åtta olika idrotter (friidrott, fotboll, ishockey, skridsko, alpint, skidor, handboll och simning) i norra Jämtlands glesbygder, uppmärksammat och hedrat i många sammanhang. Närmare 700 medlemmar (aktiva och ledare) satsar helhjärtat på idrotten som en viktig fritidssysselsättning för bygdens invånare med betoning på den yngre generationen i det lilla samhället Strömsund med omnejd.

  2002 IFK TIDAHOLM
  Motivering:
  En förening med en exemplarisk organisation och en betydande verksamhet för ortens innevånare. En förening som andas blåvit luft och med många traditioner, inte minst IFK-tomtarna som varje julafton under 50 års tid har besökt olika sociala inrättningar såsom stadens sjukhem. En svängom runt granen där barnen bjuds på godispåse. De ideella insatserna är många, störst är nog "10-gruppen" som samlat ihop till en helt nybyggd Kamratgård på två år, till ett värde av 1,2 miljoner, vilken överlämnades till IFK Tidaholm vid årsskiftet, helt betald och klar.

  2001 IFK ÖXNEVALLA
  Motivering:
  IFK ÖXNEVALLA årets IFK-förening
  mottog fana och diplom vid IFK CS årsmöte 16 mars i Stockholm för Öxnevallas nydanande insatser inom svensk damfotboll.
  Öxnevalla ligger i Västergötland, ett litet samhälle i Marks kommun nära Kinna på gränsen mot Halland. En unik IFK-förening finns i byn, för fem år sedan balanserade förenigen på en skör tråd, men några idogt arbetande ledare tog då över och beslutade att enbart ha flick/damfotboll på programmet.
  IFK Öxnevalla har nu sex flicklag med över 100 aktiva ungdomar. Ett damlag som nu siktar mot stjärnorna och som 2002 spelar i div 3. Flera nyförvärv har lockats till IFK Öxnevalla.


  2000 IFK DANNEMORA/ÖSTERBY
  Motivering:
  Styrelsen har enhälligt beslutat att utnämna IFK Dannemora/Österby till årets förening.

  IFK Dannemora/Österby är en liten förening som med gott Kamratskap och god Sammanhållning lyckats nå upp till tävlande på elitnivå i innebandy, detta trots mycket knappa ekonomiska resurser. Föreningen är också socialt engagerad i kommunen samt mycket duktiga i föreningsutveckling.


  1999 IFK VÄXJÖ
  Motivering:
  En förening som haft stora ekonomiska problem, men som på ett helt fantastiskt sätt sanerat sin ekonomi utan att för den skull ha drabbat ungdomarna i IFK Växjö, utan istället skapat en ännu bredare ungdomsverksamhet med många duktiga idrottare som ligger i Sverigetopp på ungdomssidan.

  1997 IFK KIRUNA
  Motivering:
  IFK Kiruna har under en lång följd av år på ett föredömligt sätt genomfört många stora arrangemang, vilket medfört mycket god PR för föreningen och hela Kamratorganisationen. IFK Kiruna utför även i övrigt ett mycket bra föreningsarbete, där man bl a på ett aktivt sätt tar väl hand om ungdomarna och deras intresse för olika aktiviteter.

  1996 IFK KLAGSHAMN
  Motivering:
  En mycket välskött förening med stabil ekonomi, bra organisation, duktiga ledare och en väl bedriven ungdomsverksamhet.Dessutom präglas hela föreningen av en bra medlemsvård. Det som kanske utmärkt klubben mest under -96 är deras satsning på projektet ”Unga kraften” där man nått längst i Skåne- kanske t o m i Sverige.

  1995 IFK UMEÅ
  Motivering:
  För sin breda ungdomsverksamhet, fina och välordnade arrangemang, såsom friidrotts-SM och SM i skidorientering, dessutom tilldelats Skid-SM-veckan i januari 1996. Med entusiastiska ledares initiativ har badmintonsektionen uppfört ett eget badmintonstadion, som också helt drivs i sektionens regi.

  1993 IFK HELSINGBORG
  Motivering:
  IFK Helsingborg är en mycket väl fungerande IFK- förening. Utvecklingsarbete har satts i förgrunden, vilket medfört en bred och välskött ungdomsverksamhet. Föreningen har en bra fungerande ledarstab och tar fint socialt ansvar för de aktiva samt övriga medlemmar. Föreningen har också förtroendevalda ledare i olika distrikts- och specialförbund.

  1991 IFK BERGVIK
  Motivering:
  Föreningen har 1000 medlemmar fördelade på sex sektioner. Satsar kraftfullt på att ta hand om ungdomar och deras intresse för olika aktiviteter. Har välskött organisation och god ekonomi samt ställer upp och tar ansvar för den sociala verksamheten på hemorten.

  1990 IFK BORGHOLM
  Motivering:
  Den oerhört höga procentsatsen av medlemmar inom området, 50% av de som bor i Borgholm är medlemmar. IFK Borgholm sticker ofta ut hakan och backar inte för att ta tag i stora arrangemang, typ Victoriadagen, och därmed givit IFK-rörelsen ett ansikte utåt.

  Kamratskap och etik sätts i centrum.
  Centralstyrelsen stöttar landets IFK-föreningar med information om ekonomi, juridik och stadgar.
  Vi värnar också IFK-traditionen med blå-vita färger och skyddat varumärke för klubbmärke och fyruddiga stjärnan.